Baraniec

Baraniec

środa, 12 maja 2010

mus z kurczaka w połówce brzoskwini


To może aby zamknąć wątek kulinarny - narazie ;-) - niezwykle efektowna wizualnie przystawka - brzoskwinie z musem kurczakowym.
Składniki na około 7-8 sztuk /puszka brzoskwiń/:
2 udka z kurczaka
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki ugotowanego selera (al dente)
1/4 szklanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki zimnego rosołu (po ugotowaniu udek)
puszka brzoskwiń
połówki orzechów (tyle ile połówek brzoskwiń)
trochę miodu
trochę masła
Udka gotuję w lekko osolonej wodzie, po ostudzeniu oddzielam mięso. Gotuję seler do umiarkowanej miękkości /al dente/. Mięso i seler miksuję na gładko, dodaję majonez i sok z cytryny. Ubijam kremówkę i delikatnie łączę z masą, dodając przyprawy /sól, pieprz/. Żelatynę zmiękczam w małej ilości zimnego rosołu a nastepnie rozpuszczam ją w reszcie gorącego rosołu. Po ostudzeniu dodaję do masy.
Tężejący mus wyciskam szprycą na połówki dobrze odsączonych brzoskwiń i dekoruję orzechami /połówki orzechów zanurzam w miodzie i obsmażam na maśle, pilnując aby się nie przypaliły/. Całość oblewam galaretą /trochę rosołu z żelatyną i pieprzem/. 
Tak przygotowaną przystawkę chłodzę w lodówce. 
Z uwag jakie mam po degustacji... Smak bardzo delikatny, myślę że następnym razem poeksperymentuję z przyprawami  aby trochę podostrzyć zmysły. Do nadzienia napewno nie ma co żałować pieprzu a brzoskwinię można podkręcić imbirem, kardamonem itp. - warto spróbować...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz