Wracając do zaczętego wątku sałatkowego...
Składniki:
podwójna pierś kurczaka
gotowa przyprawa gyros lub zrobiona marynata (poniżej)
1/2 sałaty lodowej (jako zamiennik może być kapusta pekińska)
pół puszki kukurydzy konserwowej
10 łyżek majonezu
10 łyżek ostrego ketchupu
1 średnia cebula
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
200 gram jogurtu naturalnego
1 gotowy sos koperkowy (alternatywnie pęczek posiekanego koperku wymieszany ze szczyptą soli)
1 łyżeczka płynnego kwasku cytrynowego (ja daję zawsze świeżo wyciśnięty sok z cytryny)
4 łyżki oliwy
marynata:
łyżeczka suszonego czosnku,
po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kminku
spora szczypta pieprzu cayenne
szczypta tymianku
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie ze sobą.
podwójna pierś kurczaka
gotowa przyprawa gyros lub zrobiona marynata (poniżej)
1/2 sałaty lodowej (jako zamiennik może być kapusta pekińska)
pół puszki kukurydzy konserwowej
10 łyżek majonezu
10 łyżek ostrego ketchupu
1 średnia cebula
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
200 gram jogurtu naturalnego
1 gotowy sos koperkowy (alternatywnie pęczek posiekanego koperku wymieszany ze szczyptą soli)
1 łyżeczka płynnego kwasku cytrynowego (ja daję zawsze świeżo wyciśnięty sok z cytryny)
4 łyżki oliwy
marynata:
łyżeczka suszonego czosnku,
po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kminku
spora szczypta pieprzu cayenne
szczypta tymianku
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie ze sobą.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. W tym czasie kroję filet z kurczaka w cienkie paseczki i mieszam z przyprawą gyros. Mięso w marynacie można przygotowac wcześniej (jest bardziej aromatyczne). Na rozgrzaną patelnię wykładam mięso i podsmażam na złoty kolor (około 15 minut na lekkim ogniu). W tym czasie kroję cebulę w piórka. Do podsmażonego fileta dodaję pokrojoną cebulę i dokładnie mieszam, duszę jeszcze przez chwilę, po czym odstawiam aby ostygł.
Następnie przystępuję do pokrojenia pozostałych składników:
- sałatę lodową barbarzyńsko kroję w kostkę około 2cm x 2cm (normalną sałatę zwykle rozrywam ale dla lodowej robię wyjątek)
- ogórek kroję w kostkę 1,5cm x 1,5cm
- 3/4 czerwonej papryki kroję w kostkę 1,5cm x 1,5cm, resztę kroję drobniej i odkładam do przyozdobienia wierzchu sałatki
Po przygotowaniu w/w składników przystępuję do zrobienia sosu. Dokładnie mieszam 10 łyżek majonezu z ketchupem - tak oto powstaje pierwszy sos.
Dresing koperkowego przygotowuję według przepisu z opakowania lub łączę posiekany koperek wraz z pozostałymi 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny.
W szklanej misie układam składniki w następującej kolejności.
1 warstwa: podsmażone, wystudzone mięso wraz z cebulą
na to wylewam połowę jogurtu
2 warstwa: zielony ogórek
na to wylewam 5 łyżek sosu majonezowo-ketchupowego
3 warstwa: kukurydza
na to wylewam 6 łyżek sosu majonezowo-ketchupowego
4 warstwa: 3/4 części czerwonej papryki
na to wylewam pozostały jogurt
5 warstwa: sałata lodowana to wylewam resztę sosu majonezowo-ketchupowego, wierzch posypuję drobno skrojoną papryką i polewam dresingiem koperkowym.
Tak mniej więcej wygladają warstwy sałatki...
Następnie przystępuję do pokrojenia pozostałych składników:
- sałatę lodową barbarzyńsko kroję w kostkę około 2cm x 2cm (normalną sałatę zwykle rozrywam ale dla lodowej robię wyjątek)
- ogórek kroję w kostkę 1,5cm x 1,5cm
- 3/4 czerwonej papryki kroję w kostkę 1,5cm x 1,5cm, resztę kroję drobniej i odkładam do przyozdobienia wierzchu sałatki
Po przygotowaniu w/w składników przystępuję do zrobienia sosu. Dokładnie mieszam 10 łyżek majonezu z ketchupem - tak oto powstaje pierwszy sos.
Dresing koperkowego przygotowuję według przepisu z opakowania lub łączę posiekany koperek wraz z pozostałymi 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny.
W szklanej misie układam składniki w następującej kolejności.
1 warstwa: podsmażone, wystudzone mięso wraz z cebulą
na to wylewam połowę jogurtu
2 warstwa: zielony ogórek
na to wylewam 5 łyżek sosu majonezowo-ketchupowego
3 warstwa: kukurydza
na to wylewam 6 łyżek sosu majonezowo-ketchupowego
4 warstwa: 3/4 części czerwonej papryki
na to wylewam pozostały jogurt
5 warstwa: sałata lodowana to wylewam resztę sosu majonezowo-ketchupowego, wierzch posypuję drobno skrojoną papryką i polewam dresingiem koperkowym.
Tak mniej więcej wygladają warstwy sałatki...
Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach bytności w lodówce. Wyśmienita z podgrzaną bagietką, niezdrowo ale zabójczo smacznie posmarowaną masłem np. czosnkowym...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz