Baraniec

Baraniec

czwartek, 9 grudnia 2010

moje tiramisu - Halinka specjalnie dla Ciebie ;-))

Tiramisu - ekspresowy i zniewalający podniebienie deser włoski, składający się z warstw biszkoptów nasączanych bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala /ja używam amaretto/, przekładanych kremem z twarożku mascarpone, jajek, cukru i opcjonalnie śmietany /ja nie dodaję/.
To deser, który jest doskonałym rozwiązaniem gdy już totalnie nie ma czasu na przygotowanie czegoś słodkiego dla gości. Czas na jego sporządzenie to nie więcej niż 15 minut.
Bardzo bardzo polecam... 
Składniki:500g serka mascarpone
4 żółtka
100g cukru pudru
75ml amaretto
duże opakowanie biszkoptów podłużnych - najlepsze sprawdzone SAN-owskie
około 350ml mocnej ostudzonej kawy
kakao do posypywania kolejnych warstw


Żółtka ucieram z cukrem pudrem na gładką masę (do białości). Stopniowo dodaję mascarpone i mieszam do jednolitej konsystencji gęstego kremu. Kawę łączę z amaratetto - najlepiej w miseczce lub w głębokim talerzu. Odkładam połowę biszkoptów i maczając bardzo, bardzo krótko układam na dnie formy. Posypuję lekko kakao i nakładam delikatnie połowę kremu, ponownie posypuję kakao. Namaczam kolejną część biszkoptów i ponownie układam, posypując z wierzchu kakao. Rozsmarowuję resztę kremu i posypuję wierzch kakao. Deser można udekorować płatkami migdałów. Doskonałe są też wiórki czekolady. Formę odkładam do lodówki przynajmniej na kilka godzin, najlepiej na dobę. 
Z uwag:
Ta ilość wystarcza na foremkę ok. 28x16cm. Zakładając skromne repety jest to ilość dla 6 osób. 
100g cukru pudru to w/g mnie odrobinę za dużo, zwłaszcza że mascarpone samo w sobie jest słodkawe.
Aby deser trzymał fason należy pamiętać o bardzo krótkim nasączaniu, ja dosłownie na chwilkę zanurzam biszkopt w kawowo-amarettowej kąpieli. 

Polecam, mniami ;-)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz